نحوهی ثبت ازدواج در ترکیه و استانبول
ازدواج در کشور ترکیه رسم و رسوم مربوط به خود را دارد که این امر تا حدود زیادی به مراسمات قانونی و شرعی ایران نزدیک میباشد. بهطور کلی ۲ فرد متقاضی ازدواج اهالی ترکیه بعد از انجام رسم و رسومات ابتدایی و انجام خواستگاری از طرف آقای داماد و خانوادهی وی و اخذ جواب مثبت از طرف خانوادهی عروس و آشنایی دو خانواده باید به صورت رسمی و قانونی ازدواج آنها به ثبت برسد که با مراجعهی عروس و داماد به شهرداری منطقه عقد آنان به صورت رسمی انجام میپذیرد و بعد از انجام مراحل ثبت ازدواج درون شهرداری ۲ طرف رسماً زن و شوهر به حساب میآیند. اما این بخش قانونی ازدواج در ترکیه است و برای رسمی شدن فرهنگی و شرعی نیز ۲ طرف به همراه یکدیگر نزد امام جماعت یا امام جمعه محله یا منطقه مورد نظر خود رفته که عاقد با وکالتی که از طرفین اخذ مینماید صیغه را قرائت و مبلغ مهریه را تعیین مینماید. به این قسمت از ازدواج در ترکیه نکاح امام گفته میشود. بنا بر مذهب و آئین آنها نیاز به ۲ شاهد نیز خواهند داشت که معمولاً از طرف خانواده داماد تعیین میگردد به این شکل فرایند قانونی و شرعی زوجین به اتمام میرسد. در بحث مهریه در میان خانوادههای ترکیه رقم و تعیین آن بسیار سادهتر و کمتر از ایران میباشد و این مسئله حتی به صورت حقوقی وجودی نخواهد داشت و صرفاً به عنوان بُعد شرعی و دینی و سنت اسلامی لحاظ میگردد.
تهیه جهیزیه نیز در ترکیه مرسوم بوده و با این تفاوت که نسبت به ایران مرد باید درصد بیشتری از جهیزیه را تهیه و خریداری نموده که این باعث رشد سن ازدواج در ترکیه گردیده است.
اما بسیاری از افراد برای اخذ اقامت و شهروندی ترکیه به فکر ازدواج با یک شهروند اهل ترکیه میباشند که دولت ترکیه در طی سالهای اخیر سختگیریهای زیادی برای جلوگیری از انجام ازدواجهای سوری در این کشور داشته است. ما پیشنهاد میکنیم اگر از طریق ازدواجهای سوری با شهروندی اهل ترکیه در فکر اخذ اقامت میباشید حتماً منصرف شوید چون هم هزینه بالایی خواهد داشت و هم مدت زمان زیادی در بین ۳ تا ۵ سال به طول خواهید کشید که به هیچ عنوان راه حلی مناسب شناخته نمیشود.
اما اگر فردی ایرانی قصد انجام ازدواج با شهروندی ترک را به صورت قانونی و تعاملی در سر داشته باشد مراحل کار سخت و پیچیده نمیباشد. بعد از انجام رسومات و مراسم متداول خواستگاری از شهروند اهل ترکیه که خانم باشد باید ازدواج به صورت رسمی ثبت و تأیید گردد البته اداره مهاجرت کشور ترکیه صرفاً به ثبت ازدواج برای دادن اقامت بسنده نخواهد کرد و در طول زمان مدارک دیگری برای اثبات بیشتر ازدواج که سوری نباشد از شما اخذ خواهد شد و به صرف داشتن عقدنامه واقعی بودن ازدواج اثبات نخواهد شد. همانطور که گفته شد دریافت اقامت از طریق ازدواج ممکن است بین ۳ تا ۵ سال به طول انجامد که از این زمان برای بررسی واقعی بودن ازدواج شما استفاده میشود و شما نمیتوانید در این مدت بهطور دائم در ترکیه اقامت داشته باشید. تنها راه اقامت در آن مدت اخذ ویزای توریستی که باید هر ۹۰ روز یک خارج شوید. نکتهی بعدی سن ۲ طرف ازدواج میباشد که نباید زیر ۱۸ سال باشد.
نکتهی مهم دیگر اگر شخص مورد نظر دختر باشد و پیش از شما ازدواج کرده باشد باید از زمان طلاق یا فوت همسر بیش از ۳۰۰ روز گذشته باشد.
مدارک لازم برای ازدواج با شهروند ترکیه
۱- پاسپورت ۲- ۴ الی ۶ عدد عکس ۳- گواهی تولد با شناسنامه ۴- گواهی تجرد ۵- ترجمه تمامی این مدارک.
در مدل دیگر ازدواج در ترکیه اگر ۲ طرف ایرانی قصد ازدواج داخل خاک ترکیه داشته باشند باید ابتدا به کنسولگری ایران مراجعه نمود و درخواست گواهی تجرد نمایند برگه تجرد گواهی میدهد که شما در کشور ایران همسری ندارید و متأهل محسوب نمیشوید. برای دریافت این برگه باید شناسنامه و پاسپورت و سه قطعه عکس به کنسولگری ایران مراجعه و بعد از اخذ گواهی تجرد این گواهی را درون وزارت خارجه ترکیه مورد تأیید قرار دهید. در مرحله بعد با توجه به اینکه شما در کشوری دیگر ازدواج را انجام میدهید اما باید از قوانین مملکت خود نیز در برخی امور پیروی نمایید که برای دختران اجازه پدر جهت ازدواج الزامی میباشد و اگر پدر در قید حیات نباشد ازدواج یا گواهی فوت پدر انجام میشود. از دیگر مدارک درخواستی آزمایش خون است که با مراجعه به بیمارستانهای ترکیه داده میشود. پس از جمعآوری مدارک با مراجعه به شهرداری منطقه خود و پر نمودن فرمهای ازدواج و ارائه مدارک مربوطه میتوان ازدواج صورت گیرد. برای ثبت ازدواج در ایران شما باید برگه عقد خود را به کنسولگری ایران ببرید و پس از عقد دینی مطابق فرهنگ خود در هر دو کشور زن و شوهر محسوب خواهید شد. در صورت عدم آگاهی به زبان ترکی مترجم در لحظه عقد حاضر میشود.
مدارک لازم: ۱- پاسپورت ۲- ۴ الی ۶ قطعه عکس ۳- گواهی تولد با شناسنامه ۴- برگه تجرد ۵- نامه محل اقامت برای زوجهای خارجی همراه با تاریخ ورود و خروج ۶- گواهی سلامت.